App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Eerste landelijke aioto-so dag

Annelore van Dalen 

AIOTO.jpg

De korte geschiedenis van de aioto-so (arts in opleiding tot onderzoeker en specialist ouderengeneeskunde) begon in september 2010, maar inmiddels zijn we in een rap tempo uitgegroeid tot een groep van 12. Donderdag 30 oktober 2014 had Leiden de eer om de allereerste landelijke aioto-so dag te organiseren.

Tijdens deze inspirerende en zeer gevarieerde dag kwamen verschillende sprekers langs, waaronder hoogleraar prof. dr. Wilco Achterberg. Hij hield een zeer inspirerend betoog over de positie van de aioto-so en de bijdrage die wij kunnen leveren aan het vak en de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Hans Schmidt, manager externe zaken, van de SBOH (werkgever van huisartsen in opleiding en specialisten ouderengeneeskunde in opleiding) en vertelde ons onder andere over de recente cao-onderhandelingen en welke financiële mogelijkheden er zijn om onze onderzoeken op de best mogelijke manier uit te voeren en te presenteren.

Op deze dag hebben wij niet alleen elkaar bijgepraat over de individuele onderzoeken en de huidige stand van zaken, maar hebben wij ook, onder begeleiding van coach en motivator Ruud Vriese, een lange brainstormsessie gehouden over onder andere de positie van de aioto-so in de opleiding. Daarnaast hebben wij gesproken over onze ambities om de ouderenzorg in Nederland verder te professionaliseren en welke rol wij daarin kunnen vervullen. Wij zien het als een missie om het specialisme ouderengeneeskunde nog beter op de kaart te zetten, zodat het vak de waardering krijgt die het behoort te hebben. Het verkrijgen van deze waardering moet plaatsvinden op verschillende niveaus.

Het begint al tijdens de studie geneeskunde waar er gelukkig steeds meer aandacht is voor ons vak. Het is inmiddels ook een verplicht coschap geworden. De waardering moet daarnaast verder groeien bij collega’s van andere specialismen, maar ook onderlinge waardering is erg belangrijk waarbij we allen uitdragen trots te zijn op ons vak. Dit werd goed geïllustreerd door een quote van Ruud Vriese: ‘Je eigen voorstelling bepaalt je gedrag’.

Na de brainstormsessie bleek de gemeenschappelijke deler ‘verandering’ te zijn. Verandering in de breedste zin van het woord: niet alleen persoonlijke verandering en ontwikkeling, maar ook verandering in de positie van het vak ouderengeneeskunde. In alle dimensies van het vak. Daarbij denken we aan de rol van de specialist ouderengeneeskunde in het behandelteam, het verpleeghuis, maar ook breder als organisatie, beroepsvereniging en niet te vergeten de rol van het vak in media, politiek en maatschappij. Met behulp van het Change Ability Profile (zie figuur 1) hebben wij dit verder uitgediept. Het Change Ability Profile is gebaseerd op drie belangrijke pijlers:

  1. WaardenProfiel van Clare W. Graves: geeft inzicht in drijfveren en de wijze waarop omgegaan wordt met veranderende omstandigheden.
  2. Verandermodel van Virginia Satir: geeft zicht op verschillende stadia van verandering en in welke fase van verandering iemand verkeert.
  3. Persoonlijkheidskenmerken: gebaseerd op klassieke testpsychologie, die het karakterbepaalde vermogen tot verandering  inzichtelijk kan maken.

Figuur1_aioto.jpg 

Omdat we lijfelijk met een groep aioto-so rond de tafel zaten, konden we elkaar inspireren over onze ideeën en plannen voor de toekomst. Aan de hand van de Golden Circle van Simon Sinek (zie figuur 2) werden we gecoacht om onze overvloed aan ideeën handvatten te kunnen geven om uiteindelijk tot concrete plannen en een succesvol resultaat te komen. Alle verandering begint met een visie: de 'Why'. Wat beweegt ons, wat drijft ons, wat inspireert ons? Zo ook het vak ouderengeneeskunde zoals het zich in de toekomst verder zal ontwikkelen. En zo begon de eerste dag van de aioto-so: met een eenvoudig idee om bij elkaar te komen.

Figuur2_aioto.jpg

Het was een zeer geslaagde dag. We hebben de eerste stappen genomen om verder te gaan met onze ‘missie’. Er is een schone taak voor ons weggelegd: het schrijven van een manifest en een visie op de toekomst. De volgende landelijke aioto-so dag zal volgend jaar plaatsvinden in Amsterdam.

Auteur(s)

  • Annelore van Dalen-Kok, aioto-so, LUMC afdeling Public Health en Eerstelijns geneeskunde
  • Anouk Kabboord, aioto-so, LUMC, afdeling Public Health en Eerstelijns geneeskunde
Reacties
PDF
Genereer PDF document