Van de redactie
Na een in mijn optiek zeer geslaagd themanummer over geriatrische revalidatie bij chronische aandoeningen, heeft de redactie nu gekozen voor een gevarieerde uitgave met artikelen over verschillende subthema’s van de ouderengeneeskunde.
Hoe trots mag de redactie zijn met een artikel over medicatie en probleemgedrag, geschreven door vijf professoren? Ik vind het een unicum en ik hoop dat de schrijvers in de toekomst nog vaker gezamenlijk een artikel aan ons aanbieden. Het gebruik van psychofarmaca/sedativa blijft een hot topic. Dit jaar heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld dat er fors getoetst wordt op een juiste inzet van deze medicatie. Maar wat is juist? Hopelijk leert deze bijdrage ons hoe een goed beleid te implementeren.
Voeding is een ander interessant onderwerp voor de ouderengeneeskunde. In de meeste artikelen gaat het over waarom we iets geven en niet hoe. Het artikel van Elke Naumann en haar medeauteurs gaat juist in op dit laatste aspect. Daarom nodig ik u graag uit om haar artikel te lezen.
In december 2013 publiceerde de IGZ een toetsingskader rond hygiëne en infectiepreventie. Dit document heeft tot veel onrust in zorginstellingen geleid. De IGZ is van mening dat wijzigingen veel te langzaam gaan. Men wil het toezicht daarom gaan intensiveren. Professor Kluytmans gaat in zijn artikel in op de problematiek van resistentievorming waar we, volgens het RIVM, in alle verpleeghuizen mee geconfronteerd worden. De discussie rondom urineweginfecties blijft een interessante. Wel of geen antibiotica? Wel of geen cranberries? Hopelijk geeft het proefschrift van Monique Caljouw u enig houvast.
Spreekt u uw collega direct aan als u twijfelt over zijn of haar functioneren? Anke de Veer en haar medeauteurs doen verslag van een enquête over dit onderwerp en daaruit blijkt dat het vaak een complexer probleem is dan gedacht.
Innovatie in verpleeghuisland is een item dat regelmatig op managementniveau aan de orde is, maar waar eigenlijk zelden over wordt geschreven in dit tijdschrift. Als redactie zijn we dan ook erg geïnteresseerd naar uw mening. Moeten we frequenter dit soort artikelen opnemen of is dit maar voor een kleine groep specialisten ouderengeneeskunde interessant?
Namens de redactie wens ik u veel leesplezier, maar ook doe ik een oproep aan alle lezers om hun ervaringen, die van belang kunnen zijn voor onze doelgroep, te delen middels het inzenden van een artikel. Indien u problemen ervaart bij het schrijven dan zijn de redactieleden bereid u daarbij te ondersteunen.
Auteur(s)
- Drs. Martin W.F. van Leen, specialist ouderengeneeskunde en hoofdredacteur