Van de redactie
Nu de Olympische Winterspelen weer voorbij zijn, rijst wellicht bij u de vraag ‘wat nu te doen’? Gelukkig staat het nieuwe nummer van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde (TvO) weer voor u klaar! Een bescheiden uitgave deze eerste van het jaar, zodat de overgang van visueel spektakel en Olympische records naar de hier gepresenteerde wetenschappelijke hoogstandjes niet al te overweldigend zal zijn.
Dit nummer geeft een inkijkje in de huidige wetenschappelijke aandacht voor en de activiteiten binnen ons vakgebied. Zo zijn er in de afgelopen maanden twee proefschriften verschenen die interessante resultaten opleveren voor de kwetsbare oudere. Allereerst is specialist ouderengeneeskunde Bistra Veleva gepromoveerd op het onderwerp “Vitamin D, ultraviolet light en wellbeing of older people” waarover ons redactielid Noralie Geessink een verhelderend Hora Est schreef. Nieuwsgierig naar het effect van ultraviolet licht op het welzijn van ouderen? Lees deze Hora Est!
Het tweede Hora Est geschreven door Leonie Broersen, betreft het proefschrift van huisarts in opleiding Robert du Puy met als titel “Subclinical hypothyroidism in community-dwelling older people”. Hij doet belangrijke aanbevelingen in zijn proefschrift, een aanrader dus om deze Hora Est te lezen! Leonie Broersen is tevens auteur van de CAT in deze editie over de behandeling van functionele obstipatie met magnesiumhydroxide.
In de terugkerende rubrieken van het tijdschrift lezen we de bijdrage van Verenso voorzitter Jacqueline de Groot in het ‘Woord van het bestuur’, wordt het stokje voor ‘de estafette’ voor deze editie overgedragen aan specialist ouderengeneeskunde Wim Swagerman en vertelt aios ouderengeneeskunde Chris Duijkers in een blog waarom hij voor de ouderengeneeskunde heeft gekozen. Daarnaast trakteert het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland, als bijdrage van de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO), ons op de uitkomsten van maar liefst drie studies die de ouderenzorg ten tijde van de corona-pandemie als uitgangspunt hebben: de MINUTES studie, de ISOLATE studie en de EU-COGER studie.
Kortom, u hoeft zich niet te vervelen. De redactie wenst u weer veel leesplezier!
Kom je onze redactie versterken? We zijn op zoek naar enthousiaste collega’s. Klik hier voor de vacaturetekst. Mocht je ons team als hoofdredacteur willen komen versterken, klik dan hier voor de vacaturetekst.