App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Van de redactie

Blinde vlek

 

De specialist ouderengeneeskunde wordt geacht een duizendpoot te zijn met lange voelsprieten, het liefst oplossingsgericht in het hier en nu, maar ook wegbereider van vergezichten. Als ik zo de artikelen doorlees die deze zomer aan u worden gepresenteerd in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde, dan kan ik niet anders dan dit beamen.

Door de veelzijdigheid van ons vakgebied is het belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en te horen en te lezen waar we ons medisch handelen nog kunnen verbeteren en eventuele blinde vlekken kunnen opsporen. Welnu, ik denk dat we daaraan ruimschoots baan geven in deze editie. Laat u deze zomer inspireren en wellicht dat u die ene Parkinsonpatient met pijnklachten nu toch weer wat nieuws te bieden hebt, zoals Paul Smit in een mooi overzicht over palliatieve zorg bij deze doelgroep weergeeft. Of misschien heeft u na het lezen van de bespreking van een recente tuchtrechtzaak door mr. Robert Helle meer aandacht voor de bijwerkingen van medicatie en hoe u de verpleging daarover instrueert. Dit zal zeker het geval zijn als u het artikel van Ilonka Godschalk leest over laaggeletterdheid bij medewerkers in het verpleeghuis. Maar ook: heeft u weleens gesprekken over seksualiteit of intimiteit met uw patienten? Micky Las van Bennekom, zelf seksuologe, en Eefje Sizoo beschrijven in hun artikel hoe derdejaars specialisten ouderengeneeskunde in opleiding het onderwijs beoordelen dat over dit thema is ontwikkeld door Rutgers en Vilans.

U informeren doen we in deze editie ook. Zo heeft Betty Meyboom-de Jong volgens Paul Smit in zijn recensie van haar boek ‘Uitburgeren’, een heel mooi overzicht gemaakt van de meeste begrippen en zaken die spelen en geregeld kunnen worden rondom het levenseinde. In een kwalitatieve studie van Jeroen van der Ploeg et al wordt de meerwaarde van de specialist ouderengeneeskunde in de eerstelijn besproken. Hij onderzocht of er een toegevoegde waarde is voor de specialist ouderengeneeskunde bij onder andere patienten met dementie en probleemgedrag. De uitslag zal u wellicht niet verbazen...

Over specifiek de onvrijwillige zorg bij patienten met dementie geeft in onze vaste rubriek ‘onderzoek vanuit SANO’, Michel Bleijlevens een chronologisch overzicht van de AWO-L onderzoekslijn ‘van vrijheidsbeperking naar onvrijwillige zorg’ die al vanaf 1998 zeer belangrijke onderzoeksresultaten oplevert. Nog meer vaste rubrieken waar ik u graag op wil wijzen en die het enthousiasme voor het vak illustreren zijn ‘de estafette’, met specialist ouderengeneeskunde Ariadne Meiboom en ‘Ervaringen uit de ouderengeneeskundige praktijk’ met Emmeline Schmitz, aios ouderengeneeskunde uit Zeeland.

Vanuit het Verenso bestuur stelt Rhona Hoven zich voor als nieuw bestuurslid Kwaliteit. Zij vraagt zich af -bij het zien van al het werk dat door Verenso wordt verricht- hoe leden actiever en meer betrokken kunnen raken bij Verenso: heeft u tips of adviezen? Laat het Rhona weten!

Wij wensen u veel plezier met deze zomereditie van het tijdschrift en wie weet bent u na het lezen een blinde vlek armer! 

Kom je onze redactie versterken? We zijn op zoek naar enthousiaste collega’s. Klik hier voor de vacaturetekst. Mocht je ons team als hoofdredacteur willen komen versterken, klik dan hier voor de vacaturetekst.

PDF
Genereer PDF document