Van de redactie
Beste lezers,
Dit is alweer het vierde nummer van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde in 2023. Een nummer dat verschijnt aan het einde van de zomer. Lange, warme (en deze keer ook veelvuldig regenachtige) dagen, waarvan iedereen hopelijk heeft kunnen genieten.
Een zomer ook, waarin het kabinet net voor het reces besloot te stoppen. Dit betekent dat we in het najaar weer het traject ingaan van verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet. Hopelijk een kabinet met oog voor de ouderenzorg en voor de mensen die deze zorg zo hard nodig hebben. In dit nummer kunnen jullie hierover meer lezen in de column van onze bestuurder Rhona Hoven.
Als interessant praktijkvoorbeeld vind je in dit nummer meer informatie over ‘Zorgconcept ‘Havenue: een multidisciplinair en multidomein netwerk voor kwetsbare ouderen met een dreigende acute ontregeling’. Dit artikel is geschreven door Marleen Harkes, Dick Constandse, Angelique Weel, Yvonne Schoon, Arend Arends. Het beschrijft de start en uitkomsten van dit zorgconcept in het voormalige Havenziekenhuis tot nu toe. Daarnaast, in deze rubriek, een mooi actueel artikel van Ellen Siebring, specialist ouderengeneeskunde in opleiding, over de rol van de specialist ouderengeneeskunde in kleinschalige woonvormen. Ellen heeft dit artikel geschreven op basis van een inventariserend onderzoek tijdens haar beleidsstage bij Verenso eerder dit jaar.
Onder actueel het artikel ‘Aan de slag met datagedreven werken in de langdurige zorg’ van Femke Coenen, Sytse Zuidema, Jacqueline de Groot en ondergetekende. In dit artikel -dat eerder ook is verschenen in Medisch Contact- beschrijven we globaal hoe specialisten ouderengeneeskunde kijken naar technologie en datagedreven werken en benoemen we enkele interessante initiatieven die zijn besproken tijdens een invitational conference op 4 april 2023. Een belangrijke ontwikkeling, waaraan we later dit jaar nog verder aandacht zullen besteden.
Verder uiteraard ook weer de bijdrage vanuit de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO), dit keer over ‘Narratieven voor kwaliteitsverbetering: Ruimte voor Zorg’. Dit artikel is geschreven door Katya Sion, Judith Urlings, Erica de Vries, Jan Hamers en geeft meer informatie over een narratieve methode ‘Ruimte voor zorg’ om de ervaren kwaliteit van de verpleeghuiszorg vanuit cliëntperspectief te meten en verbeteren. Een mooie methode die momenteel al in meerdere verpleeghuizen wordt gebruikt!
Dan ook nog goed nieuws vanuit de redactie. Caroline Damhuis en Mary-Joanne Verhoef hebben zich gemeld als nieuwe redactieleden. Beiden hebben inmiddels al meerdere redactievergaderingen bijgewoond en in dit nummer stellen zij zich kort aan jullie voor. Fijn deze betrokkenheid van jonge specialisten ouderengeneeskunde. Daar zijn we erg blij mee!
We merken dat in de zomermaanden minder kopij bij de redactie binnenkomt. Daardoor is dit nummer korter dan jullie van ons gewend zijn. Mocht je een artikel willen indienen of een mooi praktijkvoorbeeld hebben, neem dan vooral contact met ons op via redactie@verenso.nl. We kijken graag naar je inbreng.
Namens de hele redactie wens ik jullie een hele fijne nazomer toe!
Kom je onze redactie versterken? We zijn dringend op zoek naar enthousiaste collega’s. Klik hier voor de vacaturetekst.