29 april 2024

Voorzitter Jacqueline de Groot spreker op WOZO-congres

Voorzitter Jacqueline de Groot spreker op WOZO-congres

Op 24 april werd voor de tweede keer het WOZO-congres georganiseerd. De slogan die bij het WOZO-programma hoort ‘zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’ was ook het centrale thema van het congres.

Het congres werd geopend door minister Conny Helder die onder andere vertelde over de campagne ‘Praat vandaag over morgen'. Deze campagne is onderdeel van het WOZO- programma en heeft als doel om in de maatschappij het gesprek op gang te brengen over hoe ouderen zelf aankijken tegen ouder worden. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis waar je nu woont nog bij je past of hoe je fit blijft.

Onze voorzitter Jacqueline de Groot ging tijdens het plenaire ochtendprogramma in gesprek met Anneke Sipkens van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO)over het thema ‘thuis als het kan’.  Daarbij gaf Jacqueline aan dat specialisten ouderengeneeskunde in de praktijk zien dat ‘zelf als het kan’ voor kwetsbare ouderen lastig is. ‘Zelf doen’ en ‘hulp zoeken’ lijken in WOZO tegengestelde begrippen te zijn, maar ze kunnen elkaar juist versterken. Specialisten ouderengeneeskunde kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Daarbij is het belangrijk dat een aantal randvoorwaarden in de eerste lijn wordt gerealiseerd, waaronder het maken van landelijke afspraken over multidisciplinaire samenwerking en medisch inhoudelijk regiebehandlaarschap van de specialist ouderengeneeskunde.

Verspreid over de dag waren er verschillende rondes, waarbij ook Sytse Zuidema, hoogleraar Ouderengeneeskunde en dementie een inspirerende bijdrage had bij het thema ‘digitaal als het kan’. Vanuit de gedachte dat het inzetten van zorgtechnologie steeds belangrijker wordt vanwege het toenemende personeelstekort, presenteerde Sytse MOOD-Sense: Monitoring onbegrepen gedrag bij dementie met sensortechnologie. Een mooi voorbeeld van hoe met een slim monitoringssysteem zorgmedewerkers tijdig gewaarschuwd worden om passende zorg te verlenen en verdere ontsporing te voorkomen. Naar aanleiding van dit voorbeeld – en een mooie bijdrage van zorgorganisatie Solis- werd verder ingegaan op de bredere toepasbaarheid van zorgtechnologie in de ouderenzorg.

Lees hier terug hoe Verenso aankijkt tegen het WOZO- programma. 

 

Naar nieuwsoverzicht