6 mei 2024

Verzoek commentaar PZNL richtlijn Mondproblemen in de palliatieve fase - uiterlijk 9 juni

Verzoek commentaar PZNL richtlijn Mondproblemen in de palliatieve fase - uiterlijk 9 juni

Stichting Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) is bezig met de herziening van de richtlijn ‘Mondproblemen in de palliatieve fase’ (voorheen IKNL).* Vanuit Verenso is dr. G.J. (Gert-Jan) van der Putten, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg als voorzitter afgevaardigd.

Patiënten in de palliatieve fase hebben vaak te maken met veranderingen in de mond en slijmvliezen ten gevolge van ziekte en/of behandeling. Deze kunnen leiden tot klachten en problemen die de kwaliteit van leven verminderen. Zo kan een droge mond niet alleen erg onplezierig zijn en een negatieve invloed hebben op het welbevinden, maar ook ten grondslag liggen aan een slechte mondgezondheid, en mede als gevolg daarvan een verslechterde voedingstoestand en problemen op het gebied van sociale contacten en intimiteit.

In deze richtlijn wordt aandacht besteed aan algemene preventieve maatregelen, de pathofysiologie van de mond en de diagnostiek. Vervolgens wordt ingegaan op enkele veel voorkomende klachten en de behandeling daarvan.

Leden van Verenso kunnen de conceptrichtlijn opvragen bij Wendy Hommes-Poucki via richtlijnen@verenso.nl. Naast de conceptrichtlijn wordt dan ook een commentaarformulier toegestuurd. Voor het becommentariëren van kwaliteitsinstrumenten krijg je 2 accreditatiepunten.

Het ingevulde commentaarformulier ontvangt Verenso graag uiterlijk 9 juni retour op richtlijnen@verenso.nl. Nadien kan het commentaar niet meer in behandeling worden genomen.


*Per 1 januari 2024 neemt stichting PZNL de procesbegeleiding voor de ontwikkeling van nieuwe palliatieve zorg-richtlijnen voor haar rekening in plaats van IKNL. Dat betekent dat zij de revisie van bestaande richtlijnen op het gebied van palliatieve zorg op zich nemen evenals de onderhoud- en beheerfase. In deze rol heeft stichting PZNL de taak om tot 2026 het Meerjarenplan Richtlijnen Palliatieve Zorg af te ronden.

Naar nieuwsoverzicht